Onze nieuwe website is in ontwikkeling. Voor meer informatie, neem contact met ons op.
BW-Oost: Menu icon

Waar kan ik je mee helpen?

 • Ik wil weten wat de Participatiewet is
 • Ik wil weten wat de Participatiewet voor mij als werkgever betekent
 • Ik wil weten welke ondersteuning voor mij als werkgever beschikbaar is
 • Ik wil een werknemer met een arbeidsbeperking in dienst nemen
 • Ik wil weten wat ik mag verwachten van mijn medewerker via arbeidsparticipatie
 • Ik wil coaching en begeleiding voor iemand met een arbeidsbeperking
 • Ik wil meer weten
BW-Oost voor werkgevers: veelgestelde vragen
Hallo, ik ben Benny, waarmee kan ik je helpen?

Ga met je muis over één van de vragen /onderwerpen links van mij

Staat je vraag er niet tussen, bel of e-mail me dan gerust voor meer informatie of een persoonlijk gesprek

 • IK WIL WETEN WAT DE PARTICIPATIEWET IS

ANTWOORD:

In 2015 werden de regelingen van de WWB (Wet werk en bijstand), WSW (Wet sociale werkvoorziening) en een groot deel van de Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten) samengevoegd in de Participatiewet. Met deze wet streeft de overheid er naar om zo veel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen.

Bij kandidaten zonder mogelijkheden op de arbeidsmarkt ligt de focus op sociale participatie.

Bij kandidaten die (gedeeltelijk) kunnen werken, wordt gestreefd naar een reguliere baan, waar nodig met extra begeleiding of aanpassingen.

Wil je weten wat Participatiewet voor jouw bedrijf betekent? Neem dan eens contact met me op! Ik informeer je graag!

 • IK WIL WETEN WAT DE PARTICIPATIEWET VOOR MIJ ALS WERKGEVER BETEKENT

ANTWOORD:

Om voor 2026 minimaal 125.000 garantiebanen voor mensen met een arbeidsbeperking te creëren, sloot het kabinet een akkoord met diverse sociale partners. Als in 2017 blijkt dat dit akkoord niet heeft geleid tot voldoende groei in garantiebanen, dan zullen werkgevers met meer dan 25 werknemers verplicht worden om één arbeidsplaats aan te bieden aan een zieke of gehandicapte werknemer. Vanaf 2017 kan de Participatiewet dus ook voor jouw bedrijf verplichtingen met zich meebrengen.

Op dit moment zijn er echter al volop kansen waar je bedrijf van kan profiteren! Werknemers die u een kans geeft zijn veelal zeer gemotiveerd om weer aan de slag te gaan en worden door hun BW-Coach begeleid om het beste uit zichzelf te halen. Bovendien betaalt u alleen de loonwaarde over de productiviteit van de medewerker. Ook draagt uw bedrijf als MVO een belangrijk steentje bij aan de maatschappij!

Wil je meer weten over het aanbieden van garantiebanen? Laat me dit dan weten, zodat ik je persoonlijk kan informeren!

 • IK WIL WETEN WELKE ONDERSTEUNING VOOR MIJ ALS WERKGEVER BESCHIKBAAR IS

ANTWOORD:

Voor het in dienst nemen van een medewerker met een arbeidsbeperking stellen het UWV en gemeenten diverse instrumenten beschikbaar.

Zo kun je gebruik maken van een jobcoach die de werknemer tijdens de baan in jouw bedrijf begeleidt, kun je kiezen voor een proefplaatsing en profiteren van diverse voordelen als premiekorting en loonkostensubsidie. Bovendien zijn er werkplekvoorzieningen die je bedrijf geschikt maken voor iemand met een ziekte of handicap.

We zijn volledig op de hoogte van de ondersteuningsmogelijkheden voor jouw situatie en zetten ons graag actief voor je in!

Laat je gegevens achter voor een persoonlijk advies in jouw situatie!

 • IK WIL EEN WERKNEMER MET EEN ARBEIDSBEPERKING IN DIENST NEMEN

ANTWOORD:

Als re-integratiespecialist begeleidt BW-Oost mensen vanuit een uitkeringssituatie of een 2e spoor traject naar een baan. Sinds onze start in 2008 hebben we ruim 300 werknemers en werkgevers bij elkaar gebracht!

In ons grote netwerk gaan we allereerst op zoek naar de kandidaat met het gewenste profiel. Indien er een klik is tussen je bedrijf en de werknemer, bereiden we hem of haar waar nodig door middel van scholing of stage voor op de baan binnen jouw organisatie.

Vervolgens starten we laagdrempelig met een proefplaatsing in je bedrijf. Gedurende deze proefplaatsing begeleiden we jou en de kandidaat en beoordelen we samen met jou of de werknemer geschikt blijkt voor de plek binnen je bedrijf.

Als de match klopt, gaan we het dienstverband formeel regelen. Eerst tijdelijk, zoals gebruikelijk, later mogelijk vast. We denken daarbij vanzelfsprekend mee in subsidieregelingen en andere kansen voor je bedrijf!

We zien graag een vacature, zodat we kunnen kijken of we deze samen kunnen invullen!

 • IK WIL WETEN WAT IK MAG VERWACHTEN VAN MIJN MEDEWERKER VIA ARBEIDSPARTICIPATIE

ANTWOORD:

De doelgroep van de Participatiewet bestaat uit mensen die graag wíllen werken, maar dit door hun beperking niet zonder aanpassing kunnen doen. Binnen de doelgroep bevinden zich mensen met verstandelijke, psychische of lichamelijke beperkingen.

De capaciteiten van de doelgroep worden ingedeeld in categorieën: de loonwaarden. Een kandidaat met een loonwaarde van 70% zal productiever zijn en minder begeleiding nodig hebben dan een kandidaat met een loonwaarde van 50%.

Maar eigenlijk is het veel belangrijker, dat wij, als BW-Oost, zorgen voor een goede match tussen jou als werkgever en een gemotiveerde kandidaat-werknemer.

Graag horen we over je vacature, zodat we hier een geschikte kandidaat voor kunnen voorstellen!

 • IK WIL COACHING EN BEGELEIDING VOOR IEMAND MET EEN ARBEIDSBEPERKING

ANTWOORD:

Met vele jaren ervaring in het coachen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, leveren wij, BW-Oost, een professionele ondersteuning voor zowel jou als je werknemer.

BW-Oost is een UWV-erkende jobcoach-organisatie. Dit houdt in dat we werken met gecertificeerde jobcoaches en beschikken over een ruime ervaring in het coachen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op hun werkplek.

Naast het begeleiden van de werknemer, verstrekt de jobcoach b.v. ook relevante informatie omtrent regelgeving en voorzieningen aan werkgever en werknemer.

We informeren je graag over de leerzame mogelijkheden binnen ons dienstenaanbod! Laat me gerust weten wat we voor je kunnen doen!

 • IK WIL MEER WETEN

ANTWOORD:

Wordt je vraag over arbeidsparticipatie hierboven niet beantwoord, of wil je eens vrijblijvend spreken over de mogelijkheden voor je bedrijf? Laat ons dat dan hier weten! Na het stellen van je vraag, nemen we spoedig contact met je op!

Of neem vrijblijvend contact met me op voor een persoonlijk gesprek!

BW-Oost: logo Ik Doe Mee
BW-Oost: logo blikopwerk
BW-Oost: logo SANET
BW-Oost is partner van
BW-Oost: Logo CEREO
landelijk georganiseerd
lokaal uitgevoerd